Carrefour România și Asociația InspirAction anunță câștigătorii ediției pilot a programului educațional „Gesturi mici pentru practici mari“.
Patru școli și două grădinițe vor fi premiate cu sisteme performante de panouri fotovoltaice pentru că au reciclat, în luna martie 2023, în total peste 62.000 de recipiente PET, sticle și doze de aluminiu la aparatele speciale din magazinele Carrefour România, în cadrul programului Sistemul de Garanție-Returnare (SGR).
„Ediția pilot a programului “Gesturi mici pentru practici mari” a fost încă o demonstrație a puterii educației și a implicării comunității în transformarea pozitivă a societății. Succesul acestei inițiative nu doar că ne încurajează să continuăm pe această cale a sustenabilității și responsabilității sociale, dar confirmă și angajamentul nostru ferm față de construirea unui viitor mai bun pentru toți”, a declarat Alina Gamauf, Membru în Comitetul Executiv, Carrefour România.
„Ne-am bucurat să descoperim, în școlile participante, profesori atât de dedicați educației copiilor, deschiși să se implice în programe extra-curriculare de economie circulară. Cadrele didactice ale școlilor și grădinițelor din ediția pilot au participat cu entuziasm la webinariile organizate de noi. Scopul acestor întâlniri online a fost de a le prezenta diferite materiale educaționale, video clipuri, activități practice și sfaturi pentru a putea susține elevilor o oră interactivă despre reciclare și energie regenerabilă, dar și pentru a-i motiva pe membrii comunității locale să-și doneze gestul de reciclare către școala înscrisă în program”, a afirmat Simona Paraschiv, Președinte, Asociația InspirAction.
În ediția pilot au participat șase unități de învățământ, cu aproape 1.200 de elevi și cadre didactice direct implicați în competiția de reciclare, atât prin strângerea de ambalaje, cât și prin sesiuni educaționale despre reciclare la clasă. În ordinea clasamentului final acestea sunt:
- Școala gimnazială „Breznița-Ocol”, comuna Breznița-Ocol, județul Mehedinți – 36.993 puncte,
- Școala Gimnazială Nr.1 Polovragi, comuna Polovragi, județul Gorj – 7.486 puncte,
- Școala Gimnazială Nr.9, Galați, județul Galați – 6.157 puncte,
- Grădinița din cadrul Liceul Tehnologic Stefan Hell, Sântana, județul Arad – 4.329 puncte,
- Școala Primară Nr.1 Costești, sat Costești, comuna Aninoasa, județul Gorj – 4.207 puncte,
- Grădinița „Dumbrava Minunată”, Alba-Iulia, județul Alba – 3.624 puncte.
„Succesul a venit datorită faptului că am fost o echipă unită, am crezut că putem câștiga acest concurs și să formăm tinerii să prețuiască mediul înconjurător. În această campanie a fost implicată întreaga comunitate. Am avut un avantaj că ne situăm la o distanță mică față de Municipiul Drobeta-Turnu Severin, iar persoanele care ne-au sprijinit au putut să se deplaseze să recicleze și să facă și cumpărăturile necesare din magazin. Sperăm că efortul nostru să inspire mai departe și să construim împreună un viitor mai verde!”, a povestit Domnul Director, prof. Iulian-Doruț Dîrpeș, al școlii gimnaziale „Breznița-Ocol”, aflată pe primul loc și clasată la o diferență considerabilă de restul școlilor și grădinițelor.
De asemenea, au fost organizate o serie de sesiuni educaționale online pentru educatori, învățători și profesori în care aproape 100 de cadre didactice au participat, angajându-se activ în procesul de educație și conștientizare a elevilor în legătură cu importanța reciclării și a energiei regenerabile prin organizarea de activități la clasă. Mai mult, pentru a întregi eforturile comune, organizatorii au organizat sesiuni online și pentru părinții copiilor implicați în program.
În perioada următoare, cele șase școli câștigătoare vor fi echipate cu sisteme performante de panouri fotovoltaice. Această inițiativă nu doar că va contribui la reducerea amprentei de carbon și la creșterea utilizării energiei regenerabile, dar va genera și economii semnificative în bugetele școlilor prin minimizarea facturilor de energie electrică. Economisirea resurselor financiare în acest mod va permite inclusiv ca parte dintre aceste fonduri să fie reinvestite în proiecte de educație. Organizatorii își doresc să consolideze angajamentul lor față de educație și să ofere elevilor șanse egale de dezvoltare, contribuind astfel la construirea unui viitor mai luminos și mai prosper pentru generațiile viitoare.